Herfst: De vliegenzwam

De Vliegenzwam is de meest bekende paddenstoel, hij is erg opvallend door zijn rode hoed met witte stippen. Het biotoop maakt deze soort niet veel uit, hij wordt meestal onder berk op zure bodems gevonden.

Lees meer »

HET PERFECTE PLAATJE START WEER

Het Perfecte Plaatje start binnenkort weer. Alweer seizoen 9 van deze populaire serie. Op woensdag 16 oktober is de eerste aflevering. Ik spoiler hem alvast, ook dit jaar gaat er in de eerste aflevering niemand uit...

Lees meer »

OLYMPIA WINT BIJZONDERE EDITIE CORSO SINT JANSKLOOSTER

Wie als kind opgroeit in Sint Jansklooster heeft één droom: op een dag de beste en mooiste corsocreatie van het dorp bouwen en de ereprijs winnen. De uitslag van de deskundige jury werd om 19.45 uur , vlak voor de avondrondgang, bekend gemaakt. De spanning gierde door vele kelen en ook dit jaar leverde de uitslag weer vreugde en verdriet op.

Lees meer »

DE MAXIMA

De Máxima is een ijs-versterkt ‘general cargo’ schip uit de Easymax serie, dat de Nederlandse rederij Koninklijke Wagenborg uit Delfzijl heeft ontwikkeld in samenwerking met scheepswerf Koninklijke Niestern Sander.

Lees meer »

Sleepbootdagen Woudsend 2024

Strak in de lak, met kleurrijke vlaggetjes en glimmend gepoetste koperen bellen: zestig sleepboten en achttien opduwers lagen dit weekend te pronken in de haven van Woudsend. Het gretige publiek stond in de file voor de drijvende historie. (bron LC)

Lees meer »

Tulpen eerder in bloei

De tulpen in de Noordoostpolder bloeien dit jaar eerder dan verwacht! Een prachtig gezicht dat je niet mag missen. De kleurrijke velden trekken jaarlijks vele bezoekers vanuit binnen- en buitenland. Het is een van de hoogtepunten van het voorjaar in Nederland.

Lees meer »

VOORJAARSBLOEIERS: Het zomerklokje.

Ze lijken wel wat op sneeuwklokjes, maar toch hebben ze hier niets mee te maken. Het zomerklokje bloeit van maart tot eind mei en komt in het wild ook in Noord Europa voor, zij het op zeer beperkte schaal. De steeltjes, die 10 tot 15 cm hoog worden, dragen 3 tot 6 witte bloemetjes van zo’n 3 cm groot. Al die bloemetjes bestaan uit 6 blaadjes die allemaal een groen/gele stip hebben en als klokjes naar beneden gebogen hangen. Tijdens het planten, van augustus tot en met november, kunt u ze natuurlijk ook combineren met andere soorten. Wat dacht u van sneeuwklokjes, die bloeien iets eerder en zo houdt u die ene pot of dat ene plaatsje in de tuin langer gevuld. U kunt ze natuurlijk ook combineren met vroegbloeiende mini-narcissen. Het Lenteklokje is een echte stinsenplant, dat betekent dat ze zeer geschikt zijn voor het Hollandse klimaat en dat ze zelfs in het gazon uitstekend bloeien. U zou ze ook onder bomen of struiken kunnen planten, want het zomerklokje is ijzersterk en bloeit eigenlijk altijd en overal.

Lees meer »

SCHUIMHAPPERS PROLONGEREN TITEL!

De Schuimhappers / Molenrij zijn de enige echte winnaar geworden van de carnavalsoptocht van CV Oldeclooster. Ze werden op de voet gevolgd door Wijk Hogeweg en daarachter waren The Freestylers die gelukkig na een jaar van gebrek aan ruimte weer retour waren op het parcours in Kronkeldörp. (Kloosterdorp)

Lees meer »

Witte wereld in Fryslân

Fryslân werd donderdagochtend wakker in een wit landschap. Niet overal, maar op veel plekken in onze provincie ligt een klein laagje sneeuw. Zoals op de foto's die gemaakt zijn in de Overtuin van Lyndenstein in Beetsterzwaag.

Lees meer »

Gekraagde Aardster

De Gekraagde Aardster is in Nederland en België de algemeenste aardster. Deze forse aardster is goed herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje. Deze kraag, die soms ontbreekt, ontstaat doordat een deel van de buitenwand losscheurt wanneer de slippen van de slippenkrans zich omkrullen.

Lees meer »

Kleverig Koraalzwammetje

Het Kleverig Koraalzwammetje is een algemene soort welke op dood naaldhout gevonden kan worden. Alhoewel hij op een Koraalzwam lijkt valt hij toch niet onder de Koraalzwammen.

Lees meer »

KOOLZAAD. (BRASSICA NAPUS)

Vanaf april tot in augustus bloeit dit gewas met zijn gele bloemen. De bloemen zijn zelf- bestuivend, maar kunnen ook door bijen bestoven worden. Hoewel het inmiddels een inheemse plant is, is het ook een landbouwgewas dat over de gehele wereld gekweekt wordt. Het gewas wordt 30 tot 150 cm hoog en heeft een vlezige penwortel. Na de bloei ontstaan er  5 tot 10 cm lange, opgaande hauwtjes waar ongeveer 15 zaadjes in zitten. Uit dit zaad kan olie gewonnen worden.

Lees meer »

Zandsculpturen Garderen

Garderen is een dorp in de Gelderse gemeente Barneveld. Dit dorp op de Veluwe is inmiddels beroemd om zijn beeldentuin én zandsculpturen-festijn. In een prachtige entourage wandelt men door de Nederlandse Geschiedenis, uitgebeeld in ware kunstwerken van rivierzand, vervaardigd door zo’n 32 kunstenaars. 

Lees meer »

HET WEER MET PASEN

Natuurlijk is het nog afwachten wat het weer dit jaar met Pasen gaat doen. De afgelopen jaren was er een groot verschil te merken in de temperatuur tijdens Pasen. Waar er afgelopen jaar in 2021 een gemiddelde temperatuur van slechts 6,3 graden werd gemeten, werd er in 2020 een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden gemeten.

Lees meer »

HOE WORDT DE DATUM VAN PASEN BEPAALD?

In 2023 vieren we Pasen op zondag 9 en maandag 10 april. Vorig jaar vielen de paasdagen op 17 en 18 april, het jaar ervoor op 4 en 5 april en het jaar daarvoor op 12 en 13 april. In 2018 vierden we Pasen al op 1 en 2 april en soms valt Pasen al in maart. Hoe wordt de datum van Pasen bepaald en wat betekent dat voor het weer tijdens het paasweekend?

Lees meer »

“Maart roert zijn staart”

In maart komt de winter of de maandenlange herfst eindelijk ten einde en dienen de eerste lentedagen zich aan. Eindelijk weer zon en aangename temperaturen! Maar wie denkt dat de lente definitief is doorgebroken komt in maart vaak van een koude kermis thuis. Maartse buien of een ijzig koude wind kunnen alle lenteaspiraties bevriezen. Hier komt de weerspreuk “Maart roert zijn staart” vandaan.

Lees meer »

WINTER: Het heeft lokaal streng gevroren

De eerste lokale strenge vorst van de winter is een feit. Eelde had de primeur deze winter en daar daalde de temperatuur als eerst beneden -10 graden. Het werd uiteindelijk -10,6 graden. Ook in Twente vroor het streng met -10,5 graden. Bij temperaturen beneden -10 graden spreken we van strenge vorst. De laatste keer dat het ergens in ons land streng vroor was op 14 februari 2021. In het Overijsselse Heino daalde de temperatuur toen naar -12,3 graden. 

Lees meer »

PADDENSTOELEN: GELE TRILZWAM

De trilzwammen zijn 1 tot 5 centimeter breed. Ze zijn als ze jong zijn goudgeel of zelfs oranje, later worden ze bleker. De gelei-achtige vruchtlichamen zijn gelobd en vaak ook geplooid. Ze lijken soms wel wat op hersenen. In de trilzwam ontstaan sporen, ze zijn wit van kleur. Soms ziet de zwam er bepoederd uit van de sporen.

Lees meer »